5 vragen aan bakkersicoon Kees Goos

Kees Goos, oud-eigenaar van ’t Stoepje en nu nog steeds actief als coach en adviseur, is er trots op dat het bedrijf steeds weer wat nieuws weet te brengen. “Het voordeel van ’t Stoepje is dat we een groot bereik hebben, met dagelijks testlocaties op vele markten. Zo kunnen we continu inspelen op nieuwe trends en meteen testen of het succesvol is.” We stellen hem 5 vragen over ‘t Stoepje.

1. Wat typeert ’t Stoepje volgens jou?

“We onderscheiden ons met het brede en exclusieve assortiment. Door continue innovatie en verbetering, brengen we telkens wat nieuws. We kijken hoe we producten nóg beter kunnen maken, en kijken daarbij ook naar het verhaal achter het product. Welke trends spelen er, hoe kunnen we hier met onze producten op aansluiten? Een voorbeeld: hoe maken we een normaal brood zonder melk te gebruiken? Hoe maken we het vegan, zonder dat de kwaliteit en de smaak minder worden?”

2. Hoe gaat ’t Stoepje om met trends en ontwikkelingen?

“Samen met Mike volg ik trends op de voet. Daar zijn we echt iedere dag mee bezig. Dat deed ik in mijn eigen bakkerijen ook al. Dat is ook nodig om onderscheidend te zijn. Mensen komen bij ons voor producten die ze bij een ander niet kunnen krijgen. Een voorbeeld daarvan is onze Noten Rozijnen Stoet. We letten in onze productontwikkeling goed op de jeugd. Hoe kijken zij naar voeding? Wat vinden zij belangrijk, en hoe kunnen wij daarop inspelen? Hoe kunnen we producten maken die én lekker zijn én vegan, zonder gluten, of met een positieve impact op je darmen?"

"Het voordeel van ’t Stoepje is dat we een groot bereik hebben, met dagelijks testlocaties op vele markten. De marktondernemers geven kritische feedback vanuit de eindgebruiker op nieuwe producten, of ze vragen juist om bepaalde producten. Zo spelen we continu in op nieuwe trends en testen we meteen of het succesvol is.”

3. Hoe is de relatie tussen ’t Stoepje en leveranciers?

“Veel bedrijven zijn voor hun innovaties afhankelijk van hun grondstoffenleveranciers. Dat is bij ons niet direct het geval; we hebben zoveel knowhow dat we zelf het grootste deel van de innovaties creëren. Maar de relatie met onze leveranciers is wel heel belangrijk. We werken al vanaf het ontstaan van ’t Stoepje samen met Zeelandia en Dossche Mills. We zien hen echt als partners, waarmee we samen grondstoffen ontwikkelen om zo steeds in te spelen op nieuwe trends. Die vertrouwensband is heel belangrijk.”

4. Wat maakt ’t Stoepje zo’n mooi bedrijf om te werken?

"Van alle bakkerijen waar ik werkzaam ben geweest, is ’t Stoepje verreweg het mooiste én het moeilijkste bedrijf. Werken bij ’t Stoepje is echt topsport: de deadlines zijn kort en strak. Je kunt hier al je energie kwijt in innovatie, creativiteit, snelheid. Wat ik het leukste vind aan mijn werk, is om te zien hoe mensen zich ontwikkelen. Jonge mensen binnenhalen en ze te zien groeien naar een bepaald niveau. Zelf leer ik ook nog elke dag. Zeker van de marktondernemers. Ze zijn oprecht en kritisch en ze delen hun pijnpunten. Daar leer je iedere keer van.”

5. Waar houd jij je zoal mee bezig?

“Ik denk op allerlei fronten mee en geef waar nodig advies. Zo ondersteun ik Sjacco op het gebied van commercie en de operatie, maar denk ik ook met formulemanager Peter mee over de ontwikkeling van de formule. Ik vind het leuk om jonge mensen in de bakkerij verder te helpen. Met Mike heb ik ook een sterke klik. Met zijn creatieve brein en horeca-achtergrond, aangevuld met mijn baktechnische kennis, hebben we al heel wat mooie producten ontwikkeld. Momenteel zijn we bezig met een glutenvrij kaasbroodje. Ik help waar ik nodig ben. Zolang de mensen het prettig vinden dat ik meedenk, blijf ik komen.”