Een dag van een deegdraaier...

Bij ’t Stoepje maken we de producten dagelijks vers en met de hand, in één van de twee eigen bakkerijen in Spakenburg. De combinatie van hoogwaardige grondstoffen en het vakmanschap van de bakkers waarborgt de kwaliteit en biedt ruimte voor innovaties. Dag en nacht werken onze medewerkers in de bakkerijen om de lekkerste producten voor op de markten door heel Nederland te leveren.

Deegdraaier bij 't Stoepje

Maak kennis met Marcel Somers. Eén van de deegdraaiers van bakkerij ’t Stoepje. Marcel is al 30 jaar werkzaam in de bakkerswereld. Ooit begonnen als inpakmedewerker en nu al zes jaar werkzaam als deegdraaier bij ’t Stoepje. De ene week draait hij van 5.30 tot 14.00 en de andere week van 14.00 tot eind. Marcel doet dat iedere dag met zoveel passie en enthousiasme.

5.30: Het is vroeg in de ochtend wanneer Marcel begint in de Bakkerij in Spakenburg. De ’t Stoepje bakkers vertrekken naar de markt en het dorp komt langzaam tot leven. Marcel is alle grondstoffen aan het verzamelen en de machines aan het opstarten voor gebruik. “Het wordt een hele drukke dag vandaag, we hebben veel deeg te draaien”, zegt hij met een grote glimlach.

Het is duidelijk dat Marcel er zin in heeft vandaag. Goedemorgen, Dzień dobry! Roept hij wanneer zijn collega’s binnenstromen. Hij begint met het Noten Rozijnen brood. Alle verse ingrediënten gaan met beleid in de deegkuip. Het is heel precies werk. Alle ingrediënten worden precies op de gram afgewogen voordat het de deegkuip ingaat. Wanneer alle ingrediënten in de deegkuip zitten, wordt er water en gist toegevoegd. Vervolgens schuift Marcel zo alles de deegkneeder in. Marcel gaat heel structureel en opgeruimd te werk. Iets niet meer nodig? Gelijk opruimen en schoonmaken.

Wanneer het deeg klaar is verdelen zijn collega’s het deeg in vormen en schuiven deze zo de oven in. Ondertussen voert Marcel alle controles uit. Hoe is de temperatuur van het deeg, doen de machines het, is het deeg het juiste gewicht? Wanneer alles klopt gaat hij verder met het volgende recept: Duits brood. “Deze ambachtelijke broden zijn één van mijn favorieten om te maken. Er zit zoveel ambacht in en veel grondstoffen”, zegt Marcel terwijl hij de ingrediënten in de deegkuip doet. Terwijl het ene deeg na het andere met beleid wordt gemaakt draaien ook de ovens op volle toeren. Beheerst controleert Marcel de temperaturen. Moet het warmer? Kouder? Hij weet precies wel k brood op welk tempratuur bereid moet worden.

Marcel Somers, Deegdraaier

“Een echte deegdraaier moet passie hebben voor brood, kennis hebben van de ingrediënten, prioriteiten kunnen stellen en kunnen inspelen op fouten en productie veranderingen. Op de werkvloer zijn we met een gezellige club medewerkers, maar hebben we ook te maken met verschillende culturen. Daarom moet je ook goed kunnen omgaan met mensen”

Het team van ’t Stoepje werkt samen als een goed-geoliede machine, waarbij er gecommuniceerd wordt zonder poespas. Daar is namelijk helemaal geen tijd voor. Waar er dan wel weer tijd voor gemaakt wordt, is voor de broodnodige humor tussendoor.

Ons recept: we werken alleen met echte aanpakkers. Je weet wel, van die mensen die het werk zien, de mouwen opstropen en er gewoon voor gaan. Mensen met een komt-voor-de-bakker-mentaliteit.

En nu jij. Waar werk jij het lekkerst?